اجرای طرح‌های انتقال آب از طریق پروژه بهشت آباد، تونل کوهرنگ 3 و تونل چشمه لنگان، مطالعه انتقال آب بین حوزه ای طرح گلاب، تاکید شورای عالی آب بر توقف کشت برنج در 4 هزار هکتار از مزارع اصفهان و تلاش برای بهبود ذخیره آب در سد زاینده رود؛ جدیدترین اقداماتی است که وزارت نیرو برای خروج اصفهان از وضعیت قرمز آبی در کوتاه مدت و درازمدت دنبال می کند. زاینده رود تاکنون 29 خشکسالی را تجربه کرده و احتمال می رود خشکسالی فعلی هم ادامه داشته باشد.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، مهرزاد احسانی از جدیدترین برنامه های وزارت نیرو درباره زاینده رود خبر داد و با تشریح وضعیت فعلی این رودخانه مهم در کلانشهر اصفهان در فلات مرکزی ایران، گفت: نقطه عطف رودخانه زاینده رود در سال های 1349 و 1350 زمانی که سد زاینده رود ساخته شد، بوده است.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران اظهار داشت: از زمانی که سد ساخته شد، یک آرامش و پایداری در حوزه زاینده رود و استان اصفهان ایجاد شد و با وجود این رودخانه استان اصفهان در یک شرایط پرآبی آرامی قرار داشت و اهالی اصفهان هیچگاه این رودخانه را خشک ندیده بودند.

احسانی ادامه داد: سد زاینده رود چیزی حدود یک هزار و 450 میلیون متر مکعب ظرفیت ذخیره آب دارد. از سال 1349 تا سال 1386 (شروع خشکسالی اخیر کشور) وضعیت سد به نحوی بوده که آب پاییزه به کشاورزان اختصاص می یابد و رودخانه در حالت عمیق قرار داشت.

وضعیت ذخیره آب در سد زاینده رود

وی بیان داشت: در طول سال آب سرد باز بود و در بهار نیز کشاورزان از آب استفاده می کردند و آب مورد نیاز بخش های شرب و صنعت نیز تامین می شد و زمانی که تابستان می شد، متوسط آب موجود در پشت سد زاینده رود 900 میلیون متر مکعب بوده است.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران اظهار داشت: از سال 1386 تا 1392 شرایط به نحوی بود که متوسط ورودی آب به این سد چیزی حدود 980 میلیون متر مکعب بود. حجم سد در پایان شهریور ماه که قبلا 900 میلیون متر مکعب بود، در حال حاضر به 330 میلیون متر مکعب کاهش یافته است.

به گفته احسانی، این وضعیت نشان می دهد شرایط بسیار سختی وجود دارد. اولین بار رودخانه زاینده‌رود در سال 80- 79 خشک شد و در چند سال اخیر نیز خشکی رودخانه به دفعات اتفاق افتاده است.

وی تاکید کرد: باید گفت خشکسالی جزو ماهیت رودخانه ها است و ما از سال 1335 تا 1392 را در رودخانه زاینده رود بررسی کردیم که نشان می دهد در 55 سال آمار قابل اعتماد این حوزه در 26 سال با ترسالی مواجه بوده و 29 سال نیز خشکسالی بوده است.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران تصریح کرد: با این حال در دوره های بیان شده خشکسالی به شدت امروز نبوده است. البته مصارف و نیازهای منابع آب و برداشت ها نیز مانند امروز زیاد نبوده است، اما در حدود 20 سال گذشته میزان برداشت آب بسیار بیشتر از گذشته بوده است.

جزئیات تدابیر ویژه آبرسانی به مرکز ایران/ اجرای 3 طرح انتقال آب در اصفهان

زاینده رود 29 خشکسالی را پشت سر گذاشت

احسانی افزود: یک مطالعه و بررسی تاریخی نیز درباره زاینده رود انجام شده است. خشکسالی‌های خیلی شدیدی را این رودخانه داشته به نحوی که گفته شده باغات اصفهان نابود شده و مرگ هزاران نفر را در پی داشته و قحطی خیلی شدید که باعث شیوع بیماری ها نیز شده بود را هم اتفاق افتاد.

وی گفت: اسناد تاریخی به ما می گوید که هر 30 تا 40 سال یک خشکسالی خیلی شدیدی در حوزه زاینده رود اتفاق افتاده است و دوره آن نیز 7 تا 8 سال به طول انجامیده است. با این حال ما امیدواریم در حال حاضر که در مرز 8 سال قرار داریم، خشکسالی به اتمام برسد، هر چند شواهد می‌گوید خشکسالی احتمالا ادامه خواهد داشت.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران درباره جدیدترین برنامه های وزارت نیرو برای آبرسانی به کلانشهر اصفهان که در وضعیت قرمز و بحرانی به لحاظ دسترسی به منابع آب شرب قرار دارد، بیان کرد: جایی که آب نباشد، تامین فوری آب بسیار سخت خواهد بود چون کار زمانبری است.

احسانی با اعلام اینکه طرح انتقال آب از بهشت‌ آباد برای تامین آب شرب اصفهان از برنامه های جدی وزارت نیرو است، گفت: با اجرای این طرح کمبود آب شرب استان های اصفهان، یزد و کرمان از سرشاخه های کارون تامین خواهد شد که البته کار زمان بری خواهد بود.

وی با اشاره به برخی طرح های دیگر وزارت نیرو برای انتقال آب به اصفهان اظهار داشت: طرح تونل انتقال کوهرنگ 3 که هنوز سد آن به اتمام نرسیده است، می توان انتظار داشت از ابتدای سال 94 به میزان قابل توجهی آب از طریق ایستگاه پمپاژ برای مصرف اصفهان منتقل شود.

اجرای 3 پروژه انتقال آب به اصفهان

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران همچنین از اجرای طرح تونل انتقال آب چشمه لنگان به عنوان یکی دیگر از برنامه های وزارت نیرو برای تامین آب اصفهان خبر داد و افزود: از این طریق می توان میزان مشخصی آب را منتقل کرد.

احسانی با بیان اینکه در حال حاضر بیشترین انتقال آب بین حوزه ای در کشور در اصفهان اتفاق افتاده است، اظهار داشت: دولت خود را مکلف می داند که کار آّبرسانی به تمام مناطق کشور را انجام دهد.

وی با تاکید بر اینکه اگر در سال های آینده میزان آورد آبی سد زاینده رود به میزان یک میلیارد متر مکعب فعلی باشد، نمی توان انتظار داشت که طرح انتقال آب کوهرنگ 3 بتواند در کوتاه مدت مشکل آب اصفهان را حل کند، افزود: مساله اصفهان موضوع کمبود آب نیست و ما با مصارف آب کشاورزی نیز مواجه ایم.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران با بیان اینکه در حال حاضر اختصاص آب به بخش کشاورزی را متوقف کرده و آب موجود را در سد برای مصرف شرب ذخیره کرده ایم، اظهار داشت: در بحث آب شرب اصفهان مساله فقط منابع آبی نیست بلکه تنگناهای جدی دیگری مانند خط انتقال آب را داریم.

احسانی با اشاره به تصفیه‌خانه باباشیخ علی در چم‌آسمان گفت: در این بخش یک خط انتقال آب وجود دارد که از تونلی به نام اشترجان عبور می کند که حداکثر ظرفیت آن 10.3 متر مکعب آب در ثانیه است ولی نیاز پیک اصفهان در شرایط گرما به 14 متر مکعب در ثانیه می رسد؛ بنابراین 4 متر مکعب کمبود آب وجود دارد که حتی اگر سد زاینده رود آب داشته باشد نیز نمی توان منتقل کرد.

وی خاطر نشان کرد: در اصفهان ما با محدودیت های فیزیکی مواجه هستیم و به همین خاطر طرح تونل انتقال آب گلاب روی میز وزارت نیرو قرار دارد و یک طرح انتقال آب بین‌ حوزه‌ای محسوب نمی شود، چون تونلی است که از پایین‌دست سد زاینده رود کمبود آب شرب اصفهان را منتقل و به تصفیه‌خانه‌های جدید می رساند و یک خط تکمیلی محسوب می شود.

طرح گلاب روی میز وزارت نیرو

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران اظهار داشت: اگر این خط در پی دو سال آینده تکمیل شود مشکل آب شرب اصفهان حل خواهد شد و می توان همه منابع آب اصفهان را از سد زاینده رود تامین کرد.

احسانی درباره مطرح شدن کمک بانک جهانی برای اجرای طرح های آبی در اصفهان تصریح کرد: راه ‌حل‌ها برای ما تا حدود زیادی روشن است و بخشی از فرآیند آبرسانی به اصفهان مربوط به طرح بهشت‌آباد است. تامین کننده آب شرب اصفهان در اهداف درازمدت خواهد بود و در سال های 1420 تا 1430 پیش بینی شده با افزایش جمعیت اصفهان، آب شرب این طرح باید تامین شود.

وی خاطر نشان کرد: طرحی که بتواند تا دو سال آینده و در مقطع کوتاه مدت جواب بدهد، تونل گلاب خواهد بود که فعالیت های اجرایی آن هم شروع شده است و در واقع در حال تکمیل مدارک مطالعات زیست محیطی و مجوزهای مورد نیاز آن هستیم.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران درباره طرح برخی مسائل و اختلاف نظرها بین استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری درباره نحوه استفاده از آب زاینده رود گفت: بین دو استان همجوار کشور موضوع آب باعث شده تنش های سیاسی بوجود بیاید.

احسانی با بیان اینکه اما این اختلاف نظرها بیشتر به حباب و سراب شباهت دارد تا واقعیت، افزود: به واقع مشکل جدی بین این دو استان وجود ندارد ولی گفتگوی جدی و صادقانه بین دو استان انجام نشده و عمدتا از یکدیگر ابهام دارند که می توان گفت شاید به دلیل کمبود اطلاعات باشد.

اختلاف نظر چهارمحال و بخیتاری و اصفهان بر سر آب

وی ادامه داد: مقامات چهارمحال و بختیاری نگران این موضوع هستند که اگر طرح انتقال آب گلاب 2 اجرا شود شاید آبرسانی زاینده رود به اصفهان برسد و در استان چهارمحال و بختیاری این رودخانه خشک شود.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران افزود: نیازمند این هستیم که برای این دو استان اعتماد سازی صورت گیرد و هدف اجرای این تونل تکمیل آبرسانی به اصفهان است. فراموش نکنیم که تصفیه خانه باباشیخعلی هنوز فعال است و در آینده نیز فعالیت خواهد داشت و یزد نیز آب مورد نیاز خود را از آنجا برداشت می کند.

احسانی اظهار داشت: چند جلسه با نخبه های این حوزه برگزار کردیم و زمانی که موضوعات متوجه می شوند مسئله فرق می کند و اختلاف نظرها کاهش می یابد. بنابراین باید این دل آرامی را به مردم چهارمحال نیز منتقل کنیم و مردم این استان نیز مطمئن شوند که طرح انتقال آب به اصفهان به دنبال آسیب رسانی به آنها نیست.

وی افزود: از سویی مردم اصفهان نیز فکر می کنند که خشک شدن رودخانه زاینده رود به دلیل برداشت از چهارمحال بختیاری است. اصفهانی ها می گویند تا دهه های قبل که در چهارمحال بختیاری طرح های توسعه اجرا نشده بود زاینده رود آب دار بود.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران بیان داشت: البته این اطلاعات نیز ناقص است. بر اساس مطالعات اولیه ما از سد زاینده رود تا "چم آسمان" که آب برداشت می شود 122 میلیون متر مکعب آب برداشت می شود و بخشی هم آب بین حوزه ای است که تولید می شود و این میزان در قیاس با مصرف کلی سد رقم بالایی نیست.

به گفته احسانی مسئله برداشت های آب نیست و ما به موضوع خشکسالی ها در چند سال گذشته مواجه ایم. نکته بعدی این است که ما باید واقعیت را قبول کنیم و نمی توان گفت هیچ انسان عادلی می پذیرد بخشی از آبی که از زیر پای آنها عبور می کند تماما به استان دیگری اختصاص داده شود و این موضوع اساسا با اصول تخصیص که وزارت نیرو دنبال می کند تفاوت دارد.

وی ادامه داد: همه هموطنان ما این حق را دارند که از آب برخوردار باشند. بالاخره برای چهارمحال و بختیاری نیز لازم بوده تا حجم مشخصی آب را بتوانند استفاده کنند و وزارت نیرو نیز تخصیص هایی را در این بخش در نظر گرفته است.

برگزاری نشست ویژه با نخبگان اصفهان و چهارمحال

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران اظهار داشت: بنابراین چیزی که در حال حاضر بین چهارمحال و اصفهان وجود دارد ناشی از کم اطلاعی است و کش و قوس های سیاسی در این بین داریم. جای گلایه مندی وجود دارد و آن اینکه بخشی از سیاسیون این مسائل را داخل مردم برده اند و مردم را به بدون دلیل نگران کرده اند.

احسانی با تاکید بر اینکه سیاسیون باید قبل از اینکه این مسائل رادر بین مردم مطرح می کردند از طریق مراجع ذیربط مانند وزارت نیرو دنبال می کردند و نباید مردم را به خاطر هیچ، حساس کرد  و دو استان را از همدیگر گلایه مند کرد.

وی درباره برگزاری نشست ها و جلسات برای حل مشکل آب اصفهان خاطرنشان کرد: تاکنون نشست های بسیار زیادی بین دو استان با حضور نخبه ها برگزار شده و بدنبال این بودیم که اگر بتوانیم نخبه های دو استان را متقاعد کنیم و آنها حرفهای یکدیگر را بشنوند می توان انتظار داشت که مردم و سیاسیون نیز متقاعد شوند.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران افزود: تاکنون دو جلسه جدی در این باره برگزار شده و البته شکل شروع جلسه با انتهای جلسه کاملا متفاوت بوده به نحوی که افراد در شروع جلسات کاملا جانبدارانه صحبت می کردند ولی در پایان جلسات نوعی همدلی و تفاهم شکل گرفت.

به گفته احسانی وزارت نیرو درحال حاضربرخی برنامه های ویژه را برای تامین آب اصفهان در نظر دارد. از زمان تصویب شورای عالی آب در سال 86 تنها 7 جلسه تا به امروز داشته ایم اما در دولت یازدهم 7 جلسه جدید داشته ایم که دو مورد آن تنها درباره زاینده رود بوده است.

جزئیات تدابیر ویژه آبرسانی به مرکز ایران/ اجرای 3 طرح انتقال آب در اصفهان

تصمیم 9 ماده ای شورای عالی آب

وی از طرح 9 ماده ای شورای عالی آب برای تامین آب اصفهان بیان داشت: در آذرماه سال گذشته این تصمیمات گرفته شد که یکی از آن موارد این بود که شورای هماهنگی ذینفعان حوزه شکل بگیرد. اعضای این شورا وزیر نیرو، استانداران چهارمحال، اصفهان، یزد، معاون وزیر جهاد، صنعت، محیط زیست و دو کشاورز از اصفهان و چهارمحال و بختیاری هستند.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران افزود:تاکنون سه جلسه برگزار شده و مذاکرات بسیار جدی و بسیار حساس داشته ایم و این اقدام با پیشنهاد وزارت نیرو در شورای عالی آب دنبال شد. طبق تکلیف برنامه پنجم وزارت نیرو مکلف است مدیریت حوزه ای منابع آب را در کشور ایجاد کند.

احسانی گفت: در سال گذشته اولین حکمی که در این حوزه صادر شد برای حوزه زاینده رود بود و این نشان می دهد که وزارت نیرو مسائل زاینده رود را با نگرانی دنبال می کند.آب خروجی از سطح زاینده رود ابتدا وارد حوزه اصفهان می شود سپس وارد حوزه چهارمحال و در نهایت هم وارد حوزه اصفهان می شود

وی تاکید کرد: یک 112 کیلومتر و یک 80 کیلومتر بخش های پرچالشی بین دو استان محسوب می شود و همیشه گفتگوها و عدم شفافیت حاکم بوده است. ما از سال گذشته تصمیم گرفتیم شرکتی را برای مدیریت یکپارچه از سد زاینده رود تا چم آسمان که 112 کیلومتر است را در منطقه مستقر کنیم که بتوان برداشت های غیر مجاز را شناسایی کرد.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران افزود: این شرکت در مجموع با شش نفر پرسنل در آنجا مشغول است و وقتی دیدیم نتیجه خوبی داده امسال شرکت جدیدی را نیز برای بالادست سد در نظر گرفتیم.

احسانی درباره برنامه تامین آب بخش کشاورزی در اصفهان گفت: اگر بخواهیم برای بخش کشاورزی آب اختصاص دهیم باید تا 1.2 میلیارد متر مکعب آب داشته باشیم تا بتوانند همه کشاورزان آب داشته باشند ولی متاسفانه این میزان آب در اختیار نداریم.

ذخیره سازی آب در سد زاینده رود

وی تصریح کرد: در حال حاضر تا 420 میلیون متر مکعب برای آب شرب، کاشان و یزد است. همچنین حدود 160 میلیون متر مکعب نیز برای بخش صنعت خواهد بود که مجموعا 580 میلیون متر مکعب خواهد شد.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران ادامه داد: بنابراین با در نظر گرفتن همه مصارف در سبد آبی ما تا 400 میلیون متر مکعب آب خواهدماند که البته بخشی نیز به نجات باغات در غرب اصفهان اختصاص یابد.

احسانی افزود: در مسیر رودخانه با کشت برنج مواجه هستیم و باغات آب دریافت می کنند که 200 میلیون متر مکعب نیز سهم محیط زیست، باغات و مصارف سنتی خواهد بود که دیگر چیز زیادی باقی نخواهد ماند که بتوان اهداف بزرگتری را با آن تامین کرد.

وی بیان داشت: با برنامه ذخیره سازی آب در سد زاینده رود به دنبال این هستیم که بتوانیم حقآبه اصفهان را تامین کنیم و امسال در نظر داریم که چون در سال گذشته نتوانستیم این آب را تامین کنیم در سال جاری حقآبه اصفهان تخصیص یابد.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران درباره کشت عجیب برخی محصولات مانند برنج در فلات مرکزی ایران با وجود بی آبی اظهار داشت: این موضوع جزو مصوبات شورای عالی آب بوده که باید اراضی شالیزاری ساماندهی شوند و این موضوع از اهداف 9 ماده ای شورای عالی آب بوده است.

به گفته احسانی شورای عالی آب تاکید کرده که محصولات جایگزین که مصرف آب آنها پائین تر است به جای کشت برنج پیشنهاد شود و تغییر رویکرد از کشت برنج با محصولات با مصرف آب پائین تر دنبال شود.

4 هزار هکتار زیر کشت برنج در استان بی‌آب

وی گفت: البته متقاعد کردن مردم کار ساده ای نیست و در حال حاضر حدود 4 هزار هکتار زمین به کشت برنج در اصفهان اختصاص یافته است. این موضوع یک چالش در اصفهان محسوب می شود و از انتقادات جدی این بخش است.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران تصریح کرد: از وزارت جهاد کشاورزی خواسته شده تا در این بخش وارد شوند و تغییر کشت صورت گیرد.

احسانی تاکید کرد: در حال حاضر در برخی دیگر از استان های کشور غیر از اصفهان مانند فارس و خوزستان نیز شاهد کشت برنج هستیم. واقعیت این است که درآمد برنج نسبت به کشت محصولات دیگر مانند گندم بالاتر است.

وی خاطرنشان کرد: سوال این است جایی که کم آبی داریم چرا محصولی کاشته می شود نیاز آبی بالایی دارد؟ این نوع کشاورزی باعث می شود که میزان آب در دسترس محدود شود در حالی که امروز قرار است به سمت کاهش مصرف پیش برویم.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران ادامه داد: آیا ما قبول داریم در یک استان با مشکل آب نباید محصولی با نیاز آب شدید را توسعه دهیم؟ بنابراین باید به این سمت پیش برویم که تولید محصولات کشاورزی در اصفهان ساماندهی شود.

احسانی در جمع بندی سخنانش اظهار داشت: اقدامات وزارت نیرو را می توان در حوزه های فرهنگسازی، اطلاع رسانی، اقدامات سیاسی و مدیریت کیفی آب تقسیم بندی کرد. در بخش مدیریتی می توان به اجرای مدیریت یکپارچه آب اشاره کرد.

وی به شفاف سازی آمار اطلاعات بین استانهای چهارمحال بختیاری و اصفهان اشاره کرد و افزود: تاکید ویژه شده که به هیچ وجه نباید در حوزه زاینده رود برداشت جدید آب صورت گیرد. در بحث اقدامات سازه ای نصب کنترهای هوشمند را دنبال می کنیم.

مدیرکل دفتر بهم پیوسته منابع آب حوزه آبریز فلات مرکزی ایران تاکید کرد: بحث اقدامات حقوقی و قضایی برای مقابله با برداشت های غیر مجاز را نیز در دستور کار داریم و همچنین در بخش مدیریت مصرف و آب تغییر شیوه آبیاری هم باید اقداماتی صورت گیرد.


مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 58
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 11
  • كمال ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    سد گتوند و گنبدهاي نمكي و انتقال آب از سرشاخه هاي كارون===نابودي كارون و اروند و خوزستان بويژه آبادان و خرمشهر و نابساماني خوزستان و مهاجرت بيشتر از خوزستان به اصفهان و تهران و ....
  • ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    2 0
    مردم اصفهان باید بدانند که آن زمانی که طومارشیخ بهایی نوشته می شد هیچ کس جز عشایر دامداری بختیاری ساکن در اطراف سر چشمه های زانینده رود حضور نداشت. دامداری هم مصرف آب چندانی نداشت. اما الان همان بختیاریها یکجا نشین شده و به شکلی بی سابقه رو به کشاورزی و باغداری در مناطق سردسیر زاگرس آورده اند آنهم با کشت غرقابی! و این آب را مال خودشان می دانند! بنابراین جاری شدن زاینده رود ناممکن است. مخصوصا که به یاد آوریم که در طرح به اصطلاح خود کفایی گندم با افزایش زمینهای زیر کشت به روش غرقابی عملا بیشتر سفره آبها و تالاب ها و دریاچه های ایران خشکیدند. ما یادمان رفت چرا ایرانیان قدیم با قنات آب را از زاگرس تا مناطق مرکزی و حاشیه کویر ایران می کشاندند تا از خاکهای غنی از مواد معدنی تشکیلات دوران سوم زمین شناسی استفاده کنند. یادمان رفت که مناطق سردسیر زاگرس بازدهی مناسبی برای کشاورزی ندارند اما در عوض برای دامداری و شیلات رودخانه ای ایده آل هستند. حالا آیا مردم چهار محال و بختیاری قبول می کنند که دست از کشاورزی بر داشته و به دامداری برگردند تا به تنهایی کل وشت قرمز و لبنیات ایران را تامیین کنند؟ یا اقلا اگر ب کشاورزی اصرار دارند قبول می کنند که به جای روش غرقابی از آبیاری تحت فشار استفاده کنند؟ نه. تجربه نشان می دهد که همیشه تنبلانه ترین روشها بیشتر از همه طرفدار دارند. پس خدا حافظ زنده رود! خدا حافظ گاوخونی! خداحافظ بختگان و ارومیه در یاچه نمک و…. ایران به زودی به عربستان دیگری تبدیل خواهد شد و به دلیل جنگ بر سر آب تجزیه خواهد گردید فقط به خاطر اینکه آب مال آنها است
  • خوزستان ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    3 1
    خدايا شر اين اصفهاني ها و يزدي ها و كرماني ها و در يك كلام كويري ها را از سر ما كم كن.
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    آن روزی که جنگ شد و مردم خوزستان می گریختند اصفهانیها نگفتند ما را چه به خوزستان. اما ظاهرا برخی مردم خوزستان معنای وطن را نمی دانند و خیال می کنند اب مال خوزستان است!!
  • ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    آنچه خوزستان را نبود کرد بی توجهی به نقش خاک در کشاورزی است. مخصوصا که خاک خوزستان رسی است و شما تازه در آن با آبیاری غرقابی دارید کشاورزی می کنید. برخلاف تصور شما و آموزش غلط کتابهای جفرافیایی ابتدایی جلگه ها لزوما جای مناسبی برای کشاورزی نیستند مگر آنکه از آبرفت سنگهای آذرین تشکیل شده باشند. مثل جلگه حاشیه دریای خزر و یا عراق که آبرفت کوههای غنی از مواد معدنی ترکیه است و یا دشت سیستان که آبرفت کوههای غنی افغانستان است. اما زاگرس استثنائا یک سلسه جبال فاقد هر نوع آثار آذرین و آتشفشانی است و عمده سنگهای آن رسوبات آهکی و رسی هستند. لهذا جلگه خوزستان هم در مقایسه با عراق یا سیستان بسیار فقیر بوده است و به جز مناطقی در شمال و شرق خوزستان در بقیه استان جز رس چیزی وجود ندارد. به طوری که تا پیش از کشف نفت عملا جز خیمه گاههای قبایل عرب در فاصله اروند رود تا ذرفول چیزی وجود نداشت و عربها می گفتند لیس ورا العبادان قریه. تنها در منطقه رامهرمز و دزفول تا شوشتر به دلیل دانه بندی بهتر خاک و وجود ذرات آهکی کشاورزی وجود داشت. اما حالا ما با اشتباه خیال کردیم چون خوزستان آب دارد حتما باید کشاورزی هم داشته باشد! در حالی که خاک رس خاصیتش این است که آب را بشدت جذب می کند اما پس نمی دهد ) اصلا برای همین کوزه ها را از رس می سازند) و بنابراین همینکه سطح خاک خوزستان خیس می شود دیگر آب را رد نمی کند و برای همین آب روی زمین باقی می ماند. اصلا برای همین است که رودهای متعدد در خوزستان وجود دارند و یا اینکه وقتی باران می آید فورا در خوزستان سیل جاری می شود که مخصوصا مردم خوزستان بدان عادت دارند. اما اگر بعد از همان باران زمین را نیم متر بکنیم می بینیم کاملا خشک است! و اصلا آب به داخل زمین نفوذ نکرده است. همین مساله باعث می شود که برای کشاورزی در خوزستان هم چند برابر مناطق دیگر به آبیاری نیاز داشته باشیم و حالا خودتان تصور کنید با کشت غرقابی که باید یک کرت به طور کامل پر از آب شود چقدر این رسها را بیهوده خیس می کنیم. ضمنا نیازمند کود شیمیایی فراوان هستیم چون خاک ازنظر مواد معدنی فقیر است. اما منتظر نباشید که سیاستمداران - که عمدتا سواد هم ندارند- این حقیقتها را به شما بگویند. آنها به شما خواهند گفت که شما بهترین آب و بهترین خاک را دارید تا خوشحالتان کنند و رای جمع کنند. حتی متخصصان هم پرهیز دارند که اگر مانند پرفسور کردوانی - که پفت راه منطقی خشکاندن دریاچه ارومیه اسنت - حقیقت را به مردم بگویند مورد غضب آنها و سیاسیون قرار گیرند. اینها درحالی است که بهترین و غنی ترین خاکهای ما در کربند ارومیه دختر ازشمال غرب به جنوب شرق کشور و در آبرفت تشکیلات آتشفشانی دوران سوم زمین شناسی است. زمینهایی با مواد معدنی بالا و ماسه فراوان و البته رس به مقدار کافی -و نه غالب مثل خوزستان- که با اندکی آب ومی شود زمینهایی وسیع را در آن زیر کشت برد بی آنکه نیازی به کود شیمایی فراوان باشد. اما این منطقه آب ندارد! در گذشته با قنات به آن آب می رساندند اما در طرح خود کفایی گندم مجبور شدند از چاههای عمیق آب بکشند. اگر چه یزد دوسال قهرمان خودکفایی گندم کشور شد - با بالاترین راندمان تولید -اما پس از آن با حشکیدن چاههایش و نشست زمین همان کشاورزی ناچیز قبل را هم از دست داد. در واقع کار درست این است که مدیریت جامع کشاورزی و صنعنی در کشور حاکم شود. استانهای کوهستانی باید محل دامپروری و لبنیات و شیلات رودخانه ای باشند. آب را باید در مناطق دارای خاک های غنی و مناسب و مواد معدنی مانند زون ارومیه دختر سرمایه گذاری کرد و بالاترین بازدهی کشاورزی را گرفت. اما صنایع باید به خارج از مناطق داخلی فلات ایران و مخصوصا به سواحل جنوبی منتقل شوند و به جای استفاده از آب شیرین ناچیز زاینده رود و ضمنا آلوده کردن فضای بسته بین کوهها، از آب دریا استفاده کنند و ضمنا دچار حبس آلودگی هم نشوند. همچنین به بنادر هم نزدیک تر باشند. تنها گزینه مناسب برای خوزستان تبدیل آن به یک کارگاه بزرگ صنعتی و بازرگانی است. حیف که سیاسیون نفع خود را در ناآگاهی مردم می دانند. آنها مرتب به شما از زمینهای وسیع حاصلخیر خوزستان می گویند!! محصولی که به قیمت چند برابر مصرف آب و کود شیمیایی به دست آمده است!! یا مثلا می گویند در خوزستان دوبار در سال می شود محصول گرفت!! در حالی که این خاصیت همه مناطق دارای آب و هوای گرم است و دشت سیستان و سواحل بلوچستان و یا حتی مناطق اطراف تشکیلات دوران سوم در استانهای کویری اصفهان یزد هم در صورت داشتن آب می توانستند دوبار محصول دهند. منتهی مشکل عمیقتر از این حرفها است. هنوز روحیه قومیتی اذهان خیلیها را پر کرده است. اما این مساله آب نظر مرا نسبت به مردم خوزستان تغییر داد. آنها چنان تعصبی دارند که حتی بحث علمی در این خصوص را هم تحمل نمی کنند.
  • هادی بابلی ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 1
    این اصفهانی ها فکر می کندآب زاینده رود میراث اجداد شونه که باید فقط اونا استفاده کنند.
  • ناشناس2 ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    2 0
    ببین اقای ناشناس الکی نظر کارشناسی نده! مردمان بختیاری سرچشمه ی زاینده رود همیشه کشاورز بودند - خوب اصفهانی های عزیز اگر کم آب هستند و کویری، مصرفشون پایین بیارن نه اینکه مردم بختیاری و خوزستان رو بدبخت کنن -در حالت عادی مصرف سرانه آب اونها از میانگین دنیا خیلی بیشتره-کشاورزی به کنار اکثر شهر ها و روستا های سرچشمه ی زاینده رود آب اشامیدنی سالم ندارند چرا دولت به فکر اونا نیست فقط فکر اینن که زاینده رود تو اصفهان آب داشته باشه -یه حرف دیگه جای اینکه بختیاری ها برن دامداری کشاورزای اصفهانی شغلشون عوض کنن فکر کنم آب سد زاینده رود واسه اب شرب اصفهان کفایت کنه
  • ناشناس2 ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 1
    ببین اقای ناشناس الکی نظر کارشناسی نده! مردمان بختیاری سرچشمه ی زاینده رود همیشه کشاورز بودند - خوب اصفهانی های عزیز اگر کم آب هستند و کویری، مصرفشون پایین بیارن نه اینکه مردم بختیاری و خوزستان رو بدبخت کنن -در حالت عادی مصرف سرانه آب اونها از میانگین دنیا خیلی بیشتره-کشاورزی به کنار اکثر شهر ها و روستا های سرچشمه ی زاینده رود آب اشامیدنی سالم ندارند چرا دولت به فکر اونا نیست فقط فکر اینن که زاینده رود تو اصفهان آب داشته باشه -یه حرف دیگه جای اینکه بختیاری ها برن دامداری کشاورزای اصفهانی شغلشون عوض کنن فکر کنم آب سد زاینده رود واسه اب شرب اصفهان کفایت کنه
  • كمال ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    چرند نگو ناشناس از سوئد.تمدن ها در كنار آب و با كشاورزي در سطح جهان بخصوص در خوزستان بوجود آمدند.اينجا انواع كشت باغي و غلات و صيفي و حتي صنعتي مانند نيشكر دارد.در گندم يا اول است يا دوم در برنج پس از شمال رتبه دارد و علي آخر.رهبر معظم انقلاب هم خواستار كشت . كشاورزي در 500 تا 800 هزار هكتار در زمينهاي خوزستان شدند.بجاي انتقال آب از كارون و دز براي مصارف گردشگري و پسته و ..... ميشود آب را به دشتهاي خوزستان منحرف كرد و حتي جمعيت بيكار كشور را به خوزستان آورد و توسعه پايدار كه همان كشاورزي است را پي ريزي كرد.ساسانيان 2000 سال پيشاينكار را با احداث شهرهايي مانند ارگان و رامهرمز و هرمز اردشير و جندي شاپور و ايوان كرخه وشوشتر و دزفول و..... انجام دادند.
  • خوزستاني ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    در دوره به اصطلاح سازندگي و سپس اصلاحات زمانيكه يك ديكتاتوري فن سالارانه و تكنوكرات و اشراف تازه به دوران رسيده در راس قدرت بودند اين گروه فكر ميكردند كه با حرفهاي گنده گنده زدن و كلنگ زدن پروژهاي كهكشاني ميتوانند نام خود را در كنار نام مام آوران تاريخ درج كنند اما چنان افتضاحي بار آوردند كه مصائب آن تا سالها ماندگار خواهد ماند.موضوع اينست كه اين مديران آباداني را به كوير منتقل نكردند بلكه كوير را به مناطق آباد منتقل نمودند.
  • سروش ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    بسياري از مناطق اصفهان از نيمه شب به بعد آب هست. آب شرب نداريم مي فهمي يعني چي؟
  • ناشناس ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    دمت گرم واقعا دمت گرم.
  • سروش ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    الان داريم ميگيم آب برا شرب نه برا كشاورزي آب شرب سعي كن درك كني آب شرب
  • ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    آقای کمال! وقتی اطالاعات مردم کافی نبود کسانی را که معتقد بودند زمین دور خورشید می گردد را مشتی چرند گو می دانستند. متاسفانه شما وقت نمی گذارید نظر را بخوانید. آری. تمدنها در کنار آب بوجود می آمدند اما نوع رویکرد تمدنی آنها بسته به نوع خاک متفاوت بود. در مناطقی مانند مصر و بابل که خاک غنی از آبرفتهای آذرین داشتند کشاورزی حرف اول را می زد. اما در در مناطقی که مانند عیلام خاک غنی نداشتند خود بخود پیشرفت تمدنها محدود به نظامی گری و یا تجارت می شد. همین الان برای شما می توانم فقط هفده شهر باستانی را از سومر نام ببرم اما کل شهرهایی که از عبلام می شناسیم با احتساب شهرهایی که در کوهستانها واقع بودند - مثل انشان- به پنج تا نمی رسد که آنهم مورد شک و تردید است. دلیل این مساله نبود امکان کشاورزی بود. اگر نفت نبود بیگمان خوزستان منطقه ای کم جمعیت باقیمانده بود. ساسانیان هم به هیچ وجه عاشق و شیدای خوزستان نبودند که بر عکس نظیر همین تاسیسات را در مناطق دیگر ایران هم پیاده کردند. منتهی سیستان تبدیل به انبار غله آسیا شد اما خوزستان به جایی نرسید و هیچگاه شهرهایش - به جز شوشتر و دزفول و رامهرمز که خاکشان دانه بندی بهتر و نفوذ پذیری بیشتری دارد و کاملا رسی نیست - اهمیتی از نظر کشاورزی پیدا نکردند. اتفاقا بسیاری از قناتهای مرکزی ایران هم مربوط به همان دوران و حتی قبل از آنها است. اما در مورد محصولاتی هم که گفتید البته با مصرف چند برابر آب در کشت غرقابی و مصرف وحشیانه کود شیمیایی می توان محصول دریافت کرد. اما همه مردم ایران مزه پرتقال خوزستان را با پرتقال بم مقایسه کرده اند و یا حتی خرمایشان را و حتی سیب و پیازشان خوزستان را با سیب و پیاز مناطق مرکزی ایران. شاید بشود با دادن آب و کود محصول پروش داد ولی طعم محصولات وابسته به جنس خاک است. در مورد نیشکر هم باید اشاره کنم که نیشکر نیازمند مناطقی دارای خاکهای غنی است که ذهکشی خوب و آب و هوای گرم و مرطوب داشته باشند. خوزستان از میان فقط آب و هوای گرم و مرطوب دارد. اما نه خاک غنی دارد و نه رس اجازه زهکشی می دهد. لهذا محدوده نیشکر به حاشیه باریک کنار رودخانه ها محدود است و تمام طرحهای توسعه نیشکر به شکست خواهد انجامید ولو به اندازه کانادا آب داشته باشید. در عوضکوبا و اندونزی دارای زمینهایی با مشخصات مورد نظر هستند و بزرگترین تولیدات نیشکر دنیا را دارند. تعصب بیجای شما روی خوزستان باعث می شود نفهمید چرا مردم سنتی خوزستان - جز در مناطقی محدود- کشاورزی نمی کردند. اما در عوض آب را به ایران مرکزی می کشاندند. ضمنا رهبری فرمودند که مخالفت کارشناسی با نظرات ایشان به معنای ضدیت با ولایت فقیه نیست. پس لزومی ندارد شما از ایشان مایه بگذارید. آنچه گفتم یک نظر کارشناسی بود.
  • رامين ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    ناشناس 11:02 سوئد.چرا تز بيخود ميدي. خاك خوزستان بدليل اينكه سيلاب بطور مداوم آورد خاك و رسوب گذاري دارد حاصل خيز است در ضمن بدليل رطوبت و سطح بالاي آب زير زميني بيشتر جاهاي خوزستان از پوشش گياهي مناسب برخوردار است و اين باعث ميشود براي پرورش انواع دام و طيور بسيار مناسب باشد نكته ديگر آنكه ضخامت گياه خاك يا خاك بسيار حاصل خيز به يك متر هم برسد البته در برخي جاها.چرا شما الكي تز ميدي؟
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    اتفاقا اصفهانی ها هرگز وقتی آب را به یزد و رفسنجان بردند تضاهرات نکردند و این رفتارهای قبیله ای را بروز ندادند. خوشبختانه احساسات قومیتی در مناطق مرکزی ایران ضعیفتر است.
  • ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    ببخشید! بختیاری ها کشاورز بودند؟ شما اصلا چیزی در مورد زندگی ایلات و عشایر می دانید؟ بختیاریها به جز برخی زمینهای دیم که در یکبار در سال دانه می پاشیدند و سال بعد از آن برداشت می کردند کشاورزی دیگری نداشتند. در عوض هزاران سال است که مردم مناطق ااصفهان و اطراف آن یکجا نشین و کشاورز هستند. نه مثل بعضی اقوام که تازه و به زور تخت قاچوی رضاخانی یکجانشین شده اند. البته بحث رعایت صرفه جویی حرف درستی است و اتفاقا مردم مناطق مرکزی ایران کمترین اسراف آب را نسبت به مناطق دیگر دارند. اما به هر حال اینها توجیه کشاورزی در کوهستان زاگرس نیست.
  • سروش ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    اولا طبق تاريخ مردم چهار محال دامدار بودن بعد كشاورز. دوما اصفهان صنايعي داره كه اگه نباشه نصف مملكت مي خوابه فولاد ذوب آهن پتروشيمي و... به نفع كل مملكته كه آب بياد اصفهان سوما مصرف سرانه ايران از دنيا بالاست نه فقط اصفهان نه فقط يزد نه فقط كرمان يه نگاه به آمار وزارت نيرو بندازي متوجه ميشي كه بيشترين صرفه جويي آب شرب رو مردم يزد اصفهان و كرمان داشتن. شما بجا اينكه آب رو با هزينه هاي بالا به ارتفاعات 700 متري ببري و بعد سرما بزنه كل محصولو از بين ببره بزار آب بياد اصفهان تا همين فولاد و ذوب آهن و پتروشيمي و..... كه همه ايران ازش منفعت مي برن چرخهاش بچرخه. شما جمعيت سه ميليوني چهار محال و خوزستان رو بردار از اصفهان ببر ما آب هم زياد مياريم. نزديك سه ميليون از استان هاي ديگه ساكن اصفهان شديد از مزاياي اصفهان استفاده مي كنيد نمايندگان چهار محال ساكن اصفهان شدنو نمك مي خوريد و نمكدون مي شكنيد؟
  • از اصفهان ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    سد زاینده رود مال اصفهانه.... اسمش روی سد هست...رودخانه زاینده رود سد زاینده رود.... دوستان از شهرهای دیگه برای ما مردم اصفهان تعیین تکلیف نکنند...مسوولان استانی ما بدنبال جاری شدن آب در رودخانه هستن...حالا هرچی شما اینجا کامنت و پست بزنی هیچ فایده ای نداره. گلوکزاتونا جای دیگه مصرف کنید
  • از اصفهان ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    سد زاینده رود مال اصفهانه.... اسمش روی سد هست...رودخانه زاینده رود سد زاینده رود.... دوستان از شهرهای دیگه برای ما مردم اصفهان تعیین تکلیف نکنند...مسوولان استانی ما بدنبال جاری شدن آب در رودخانه هستن...حالا هرچی شما اینجا کامنت و پست بزنی هیچ فایده ای نداره. گلوکزاتونا جای دیگه مصرف کنید
  • ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    متاسفم از اینهمه نظرات شدیدا قومیتی و زشت. واقعا اگر اصفهانی ها هم در زمان جنگ همین فکر را کرده بود که الان کل ایران به صدام می گفتند خان دایی!
  • ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    آقای رامین پذیرش نظرات مخالف همیشه سخت است. اما توضیح دادم که رسوباتی تنها مملو از رس و آهک هستند و فاقد مواد معدنی از سانگهای آذرین باشند ارزشی برای کشاورزی ندارند. ظاهرا شما گیاخاک را هم نمی شناسید. گیاخاک تنها در مناطی که دارای مواد آلی و فعالیتهای زیستی باشند مانند مناطقی که در گذشته جنگل و چمنزار بوده باشد - نظیر شمال اروپا- ایجاد می شد. اما در بیشتر مناطق خوزستان اصلا گیاخاک .جود ندارد و آب هم بیش از نیم متر در زمین نفوذ نمی کند و تماما جذب خاک رس می شود.
  • ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    هموطن عزیز مردم بختیاری کوچ نشین بودند و اقتصای کوچ نشینی هم عدم وابستگی به زمین است. آنها جز برخی زمینهایی که به صورت دیم می پاشیند و سال بعد آن را برداشت می کردند هرگز فعالیت کشاورزی دیگری نداشتند.و احرف شما هم در مورد اینکه مردم کویری کمتر مصرف کنند صحیح است اما همین الان هم مردم استانهای اصفهان و یزد کمترین میزان هدر دهی آب را در کل کشور دارند. به هر حال بهتر است با واقعیت مبارزه نکنید. کشاورزی در مناطق سردسییر و کوهستانی زاگرس آنهم به روش غرقابی مطلقا توجیه علمی و عقلی ندارد. پس بهتر است بدانیم راز اینکه اجداد بختیاریها دامداری را بر کشاورزی ترجیح می دادند درک کنید. ضمنا هزاران سال است که مردم اصفهان و اطراف آن یکجانشین و کشاورز هستند. پس بهتر است قدری منصفانه تر فکر کنید.
  • علی ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    چه قدر ملت حوصله دارن اینجور نظرا میدن
  • رامين ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    جناب سوئد نشان در همه جاي خوزستان كشاورزي به تناسب وجود داشت در آبادان و خرمشهر هميشه نخيلات خرما و رطب و پرورش گاو و گاوميش و گوسفند و طيور و ماهيگيري و حتي كشت گندم وجود داشت.مشكل ما اينست كه شما ها ديد درستي از كشاورزي و زندگي نداريد.ماهيگيري يكي از مشاغل تمام وقت و پردرآمد مردم منطقه است و شما چسبيده ايد به يك كشت محدود در يك تكه زمين.فهم شما از كشاورزي همين است.
  • خوزستان ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    دلم ميخاد به اصفهان برگرديم بازم به اون نصصصصصف جهون برگرديم.اصفهون اصفهون ما داريم مي آييم.
  • لر بختياري ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    آقاي سوئد خان مگه بختياري فقط در چهارمحال بختياري زندگي ميكنه.بختياري ها در خوزستان و اصفهان همه كشاورز هستند.همين برنج لنجان اصفهان و برنج باغملك در خوزستان و..... مال لرهاي بختياري است شما فقط روي اينترنت و تلويزيون بختياري ها را پاي گله گوسفند ميبينيد در حاليكه مشروطه و صنعت نفت ايران و صنايع برق و پتروشيمي و نيشكر و فولاد و پالايشگاه و.... در خوزستان همه مرهون مردم خوزستان بويزه لرهاي بختياري است.برو خودت ببين.
  • پاسخ به سروش ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    آيا اين اصراف نيست كه آب منتقل شود و بعد در فلاش تانك مصرف گردد يا با آن ماشين بشورند و يا حمام كنند؟آب پسماند صنعتي و كشاورزي را تصفيه كرده و باز به مصرف كشاورزي و صنعت برسانيد.شبكه هاي آبياري را اصلاح كنيد اونوقت آب اضاف هم مي آوريد.
  • خوزستان ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    به خدا اگر اين آب به سيستان وبلوچستان ميرفت ناراحت نبوديم.
  • آبادان ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    ناشناس از سوئد تو انگار حاليت نيست كه پول مملكت رو نفت و گاز ميده نه گز اصفهان.
  • خوزستاني ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    دكتر احمدي ن‍‍اد در سوم حرداد 1385 در خرمشهر گفت:مردم آبادان و خرمشهر(بقيه مناطق جنگي خوزستان) ديگر نگران نباشند كه به اسم اين مناطق پولي تخصيص داده شود و اين پولها در اصفهان خرج شود.
  • كارگر نفت ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    جناب سروش شما ازكدام صنعت حرف ميرنيد؟از نظر تاريخي خوزستان تمدن ساز بوده ذوب آهن اصفهان كه مال كرمان بود.فولاد مباركه مال بندرعباس بوده.پالايشگاه و پتروشيمي اصفهان نفت و گازش از خوزستان مياد.هواپيما ايران 140 هم كه ساخت و پروازش متوقف شد.كدوم صنعت؟؟؟ بخدا همون پارچه قلمكار و گز و قلمزني انجام ميداديد بهتر بود.
  • ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    جناب رامین عزیز جنس آبرفت در آبادان و خرمشهر از جنس آبرفت دجله و فرات است لهذا خاک خرمشهر از خاک اهواز بسیار بهتر است. به قول عربها لیس وراء العبادان قریه. با این وجود باز هم کیفیت خرمای خرمشهر - که بهترین خرمای خوزستان را دارد- بهتر از خرمای عراق یا بم نیست. ضمن اینکه شیلات و دامداری هم مصرف آب جندانی لازم ندارد. خواهش می کنم اگر هم قصد ندارید دست از کشاورزی در مناطق نامرغوب خوزستان بردارید حداقل آبیاری غرقابی را کنار بگذارید. آن وقت خواهید دید که مشکل گل آلود بودن آب آشامیدنی خوزستان هم حل خواهد شد و مشکلی هم در دادن آب به سایر استانها نخواهید داشت.
  • كمال ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    جناب سوئدي دانشمند كه احتمالا با مرحوم نوبل فاميل هستيد.بهتره كه بدانيد ساسانيان بيشتر از شما هوش و ذكاوت و دانايي داشتند و اگر ميتوانستد ميرفتند در كوير سرمايه گذاري ميكردند آنها با آنكه فارس ودند اما پايتختشان فارس نبود.در خوزستان بيشترين شهرها را ساختند و شهر علمي جنديشاپور را بنا كردند چون مل فكر ميكردند و مثل مسئولين فعلي تنها به فكر اصفهان و يزد و مشهد و تبرير و كرمان و ... نبودند.ملي فكر كن.
  • ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    عزیزم بختیاریها الان کشاورز هستند. اما در سایر استانها هم در اصل کوچ نشین بودند و بعدا در همان مناطق یکجا نشین و کشاورز شدند. این هم از میراث رضاخان پهلوی است. قبل از بختیاریها فقط برای قشلاق به اصفهان می آمدند و برای ییلاق به زاگرس بر می گشتند. من هیچ دشمنی با بختیاریها ندارم. اما لطفا اینقدر دچار تعصبات قومیتی نباشید. قدری فکر کنید. اجداد شما مردم عاقلی بودند و به خوبی متوجه محدودیتهای سبک زندگی خود در کوهستان بودند.
  • رامين ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    عمو سوئدي خوزستان آب و هواي بسيار متنوع دارد از ارتفاعات برفگير و سردسير تا مناطق معتدل و جلگه پست و كنار دريا.خاك آن هم متنوع است و از گرمسيري ترين كشت ها تا سردسيري ترين محصولات از آن بدست مي آيد كه همه ّه اين بستگي دارد آب كارو ن و دز و كرخه و مارون و زهره و جراحي و اعلا اروند و بهمنشير در كجا و چه موقعيتي هستند.
  • دريايي ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    به عنوان فردي كه با دريا سر و كار دارم و ميدانم كه كشتيراني در آب رودخانه و آب شيرين چه مزيتي دارد به شما ميگويم كه اگر خاك بهمنشير و كارون و اروند لايروبي شود و به فروش برسد و كشتيراني در آبادان و خرمشهر و شادگان و پايين اهواز راه مي افتاد آنچنان اشتغالزايي ايجاد ميكرد و سود داشت كه ميتوانست در اقتصاد كشور و استان و اشتغالزايي يك جهش بزرگ بوجود آورد. اما متاسفانه مسئولين ما و مشاوران مطالعاتي نگاه منطقه اي و زود گذر دارند.
  • اهوازي ايراني ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    آب از ارتفاعات زاگرس به جلگه خوزستان سرازير ميشود.هر اتفاقي كه در آن بالا بيفتد بيشترين ضرر را اين پاييني ها ميبينند مانند آلودگي آب مانند خشك شدن تالاب ها مانند كم شدن آب براي كشاورزي مانند كم شدن آب و كم شدن توان رودخانه در پس زدن آب شور دريا و بالا آمدن آب دريا و ورود آب دريا در تالاب و تاسيسات شهري و زمينهاي كشاورزي و نخلستانها.كم شدن آب رودخانه باعث ازبين رفتن كشتيراني روي رودخانه و از بين رفتن برخي گونه هاي جانوري آبزي ميشد.آب متعلق به همه ملت ايران است.اما ملت ايران از برقي كه از اين آب توليد ميشود و از بنادر رودخانه اي و از محصولات كشاورزي و آبزيان و از شكر و گندم و... و نفت و گاز دارند بهرمند ميشودند.پس آب را منتقل نكنيد تاين را براي معيشت مردم پايين دست بگذاريد.حتي محيط جانوري و گياهي هم مثل ما انسانهاي ساكن اين كشور از اين آب حق دارند. تا همين حالا هم مردم پايين دست از انتقال آب بيشترين صدمات را ديده اند.
  • ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    طرح های بلند مدت و چند ده میلیاردی که وجود دارد نه تنها مشکلات اصفهان ، یزد و کرمان را حل نمی کند بلکه غرب کشور را نیز دچار مشکل بزرگی می کند . در این هیچ شکی ندارم . واقعا نمی دانم چرا آب را به صورت رود (البته با مطالعات گسترده) از دریای عمان و خلیج فارس به صورت فاز به فاز و مطالعات همزمان به مرکز کشور نمی رسانند ؟ موقعیت های بزرگ اقتصادی در طرح های صنعتی ، شیلات ، کشاورزی ، دامداری و گردشگری ، افزایش جمعیت ، اشتغال پایدار و از همه مهمتر براورده کردن نیاز اب اشامیدنی کشور برای همیشه است . اب را هم می شود از فاصله ای نزدیک با قیمت پایین تر شیرین کرد . به مرور زمان اکو سیستم بیابانی هم روبه بهبود خواهد رفت . چرا هیچ کس به این طرح فکر نمی کند ؟
  • خوزستاني ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    سوئدي 10:56مگه الان كه از لبنان و غزه و فلسطين و بحرين و شيعيان عربستان و افغانستان و پاكستان و عراق و.... دفاع ميكنيم براي چيه؟براي آبه يا نفت و گازه؟اميدوارم درد و بلاي هر چه ايزدي در عراقه بخوره توي اون سرت.
  • منتقد ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    واقعا خجالت نمیکشید.مگر بین خوزستان و اصفهان و چهارمحال و بختیاری و....در ایران فرق است.که جو قومیت گرایی گرفتتون. شما در یک قایق نشستید بعد انتظار دارید هر کس کار خودش را بکند همه هم به سلامت به مقصد برسید؟؟؟؟ باید مدیریت اب درست بشه.هر جایی از ایران که اب ندارد باید به میزان کافی به ان اب رسانده شود.دلیلی ندارد چون فلان رودخانه یا سرچشمه در یک استان است در رساندن اب برای بخش های شرب و کشاورزی و صنعتی نسبت به بقیه هموطنانشان بخل بورزند و یا منت بگذارند.اما از انطرف باید شرایط به گونه ای شود که حقی از مناطقی که اب از انجا برده میشه ضایع نشه و از طرفی مناطقی هم که اب به انجا میرود باید به درستی از ان بهره ببرند.مثلا در مورد یزد خب طرح انتقال اب اجرا شد.اما بجای انکه با افزایش استفاده از فناوری میزان برداشت از هر هکتار را چند برابر کنن و میزان مصرف اب را به راندمان بالای 80 درصد برسانند امدن سطح زیرکشت را بالا بردن.نتیجه انکه الان بازهم با کمبود اب مواجه شدند.در همین خوزستان درسته که رودخانه های بزرگ جاری است اما ایا کشاورزی داره به شیوه قرن بیست و یکمی انجام میشه یا همان روشهای هزاران سال پیش داره اجرا میشه؟؟؟یا انکه با نیروی کار بسیار ارزان و حمل و نقل ارزان و انرزی عملا مجانی و....محصول تولید میشه بعد اگر همان محصول را از خارج بیاوریم ارزانتر در میاد.شما بجای این حرفها باید فشار بیارید که سیستم های جدید کشاورزی در استانتون بصورت گسترده اجرا بشه تا محصولاتی با کیفیت و با قیمت پائین در حجم انبوه تولید بشه تا هم اشتغال موجود تثبیت بشه و با یک خشکسالی همه بیکار نشن هم اشتغال فراوان جدید بوجود بیاد.در عین حال جاهایی هم که اب ندارند به اونها اب رسانی بشه.نه اینکه جو منطقه بازی بگیردتون که بله اب مال ما است بقیه جاها هم اگر اب برای شرب یا صنعت یا کشاورزی نداشت به درک که بیکار و بدبخت بشن یا حتی بمیرن. اما در پاسخ به دوستی که با عنوان لر بختیاری کامنت گذاشته بود.اولا می خواهم بدونم شما گفتید که لرها را با چوپانی و گله داری میشناسن .....می خواستم ببینیم مگر از دیدگاه شما چوپانی چیز بدی است که مثلا می خواهید این تصور را تعقییر بدهید.اقا جایی مثل استان چهار محال و بختیاری بخاطر داشتن مراتع گسترده بهترین جا برای ایجاد مراکز بزرگ صنعتی تولید گوشت است که میتونه برای همیشه مشکل بیکاری و فقر را حل کنه.بجای اینکه به این استعداد ذاتی این مردمان در طول تاریخ افتخار کنید دنبال ان هستید که ان را زیر سئوال ببرید.ای کاش به اندازه اجدادتون به جای حرف زدن عمل میکردید!!انوقت قیمت یک تیکه کره به خداتومن نمیرسید و اینکه باید منتظر بمونیم از خارج وارد بشه.یا بعد از سالها متوجه شویم داخل شیری که به قیمت طلا می خریدیم روغن پالم میریختن!!!! اینکه دامپروریهای صنعتی داشته باشیم و هم ایران خودکفا باشه هم ثروتی در استان بوجود بیاد و مردم صاحب کار و زندگی بشن هم صادرکننده شویم و رفاه بیشتر به دست بیاوریم بد است اما بیائیم در جایی کوهستانی با هوایی سرد یک مقدار کمی محصول کشاورزی با قیمتی که به صرفه نیست تولید کنیم بعد برای کشاورز هم نصرفه و اواره شهرهای دیگر شود میشه افتخار؟؟؟شما میدانید در همین لرستان بخاطر همین ناکارامدیها یکی از بزرگترین مراکز تولید صنعتی دام با صدهها کارگر تعطیل شد بعد در عین حال کارخانه یخچال سازی راه انداختن که عمرش به چند سال هم نرسیدو کارگرهای انجا هم بدبخت شدن.این کارها فقط بخاطر همین تفکر نادرست است که طرف تولید گوشت مثلا گاو را کار مهمی نمیدونه اما اگر مثلا یخچال سازی راه بیاندازه همه میگن عجب مدیری بود صنعت اورد در استانمون.نتیجش هم همین وضعیه که داریم میبینیم. من افتخار میکنم که اجدادم دامپرور بودن و الان هم میگم دولت محترم در استانهایی مثل چهار محال و بختیاری با جذب سرمایه گذار و دادن سوبسیدهایی مثل معافیت های مالیاتی و..... دامپروریهای بزرگ صنعتی را دایر کنید ما مثل اجدادمون گوشت و لبنیات کل مملکت را تامین میکنیم که برای ورود یک تیکه کره در به در دنبال رفع مشکل ارزی و...نباشید.اگر قبول هم ندارید به تاریخ نگاه کنید.
  • مشرق منتشر كن ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    خجالت بكشيد.اصفهاني و خوزستاني و ... كه با هم فرق ندارند.اگر این حرف ها زیاد شود میشویم یک سوریه دیگر.خجالت بکشید و حیا پیشه کنید
  • کارگر نفت جنوب ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    این مدیران ما بدنبال چه هستند.یک روز میخواهند آب را به کویر منتقل کنند روز دیگر میخواهند با لوله از خلیج فارس و دریای مکران و دریای کاسپی آب را منتقل کنند یک روز دیگر میخواهند خلیج فارس را به دریای کاسپی متصل کنند.یا آب را از دیا با لوله منتقل کنید یا کانال اتصال را بکشید.آیا میدانید چقدر پول خرج مطالعات این طرحها میشود؟البته آخر و عاقبت آن خشکیدن دریاچه ارومیه است.
  • نگار ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    ای کسیکه میگی که بین خوزستان و اصفها فرقی نیست گزارش رو بخوان چرا این در این شورا افرادی از خوزستان حظور ندارند؟فقط از استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان افرادی هستند.مگر مردم خوزستان در پایین دست از این آب استفاده نمیکنند؟چرا درباره دریاچه ارومیه همه میگویند سدهای بالا دست تاثیر دارد؟چرا درباره زاینده رود همه میگویند آب بالا دست باید منتقل شود پس چطور مسئولین ما در قضیه آب بالا دست نباید حضور داشته باشند؟برخوردی که با ما در این زمینه شده همان برخوردی است که با مردم مثلا اردبیل شده است با این تفاوت که آب کارون از خوزستان میگذرد اما از اردبیل نمیگذرد.حالا فرقش رو فهمیدی هموطن؟
  • تدبیر ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    اختلاف نظر طبیعی است. ولی تعصب نه. یک سوال دارم، در شرایطی که زاینده رود دارد چرا به اسم انتقال آب شرب طرح بن - بروجن را برای انتقال آب از حوضه زاینده رود به حوضه کارون با سرعت اجرا میکنند و قول بهره برداری هم می دهند مگر 300 هزار نفر سکنه بن، شهرکرد و بروجن و دیگر آبادی های مسیر چقدر آب برای شرب نیاز دارند که یکبار 20 میلیون مترمکعب از کوهرنگ برایشان منتقل کرده اند یکبار 60 میلیون مترمکعب از سبزکوه و حالا طرح با 700 متر پمپاژ آن هم از زاینده رود کم آب، چرا؟ خدایا در این مملکت چه خبر است؟ ما را از دست جاهلان نجات ده. مردم اصفهان هم بدانند راه حل مشکلشان جلوگیری از برداشت های ناحق از زاینده رود و حوضه بالادست است نه در انتقال آب از استانهای منت گذار.
  • ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    باهات موافقم ناشناس هر کسی تعصب ورزد در قیامت با اعراب جاهلی محشور میشود پیامبر اکرم
  • علیرضا ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    به نظرم کامنت از سوئد قابل تأمل و منطقیه،البته اگر تعصبات قومی و منطقه ای اجازه بده،به هر جهت خوزستانی که برای وجب به وجب خاکش خون بهترین جوونهامون ریخته شده،یا اصفهانی که 400 500،سال پیش به قول شاردن جهانگرد فرانسوی،با شکوهترین شهر جهان بوده،و به طور کلی مردم جای جای ایران زمین از چهارمحال ویزد تا کرمان و سیستان، باید بهترین ها اندیشیده بشه .خدای نکرده جوری نشه مردمی که برای هم جون میدن ، بشن دشمن خونی هم! هم
  • ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    باز هم که نظرات منو منتشر نکردی مشرق مسخره فقط نظراتی که باب میل بعضی هاس منتشر میشن. لازم نیست اینم منتشر کنی
  • ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    منظورت چی بود؟ اردبیل به زاینده رود چه ربطی داره؟
  • كشاورز ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    جناب ناشناس از سوئد وزير نيرو در برنامه تلويزيوني گفتند كه قابليت كشاورزي در خوزستان و چهار محال بختياري بيشتر از اصفهان است ايشان گفت انتقال آب با تونل توجيه ندارد.ايسنا هم اين را منتشر كرد
  • خسروي ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    سلام.به گزارش ايسنا به نقل از برنامه تلويزيوني آقاي چيت چيان وزير نيرو گفت كه حفر تونل براي انتقال آب متوقف ميشود و انتقال آب با لوله انجام ميشود و قابليت كشاورزي در استانهاي چهار محال و بختياري و خوزستان بسيار بيشتر از استان اصفهان است.
  • جواد ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۲
    0 0
    جناب آقای سروش جنابعالی بهتره بدونی اگر مشکل آب شرب داری تقصیر مسئولای استانیه خودتونه. مگه نمیدونی اطراف اصفهان (به عنوان مثال شهر کلیشاد) دارن برنج میکارن؟ پس بدونید که آب دارید ولی از نظر مسئولان استانی خودتون جنابعالی در اولویت نیستید.
  • ۰۲:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۱
    0 0
    اهواز. ...قلبم
  • مسعود ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۶
    0 0
    بايد توجه داشت كه سالیانه تنها نزدیک به ۲میلیارد و ۶۰۰میلیون مترمکعب آب از شهرستان سمیرم واقع در جنوب استان اصفهان پس از گذر از استانهای کهگیلویه و بویر احمد و چهارمحال بختیاری به رودخانه کارون می‌ریزد.
  • کیان ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۸
    0 0
    با سلام در این خصوص فقط دولت مقتدر میتواند تصمیم بگیرد
  • کیان ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۸
    0 0
    با سلام در این خصوص فقط دولت مقتدر میتواند تصمیم بگیرد
  • خودم ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۰
    0 0
    نظر خاصی ندارم
  • مردم ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    0 0
    برید مطالعه زیست محیطی بکنیدودر ایران کارشناسی کنید ببینید اب کارون سرچشمه اصلیش از کجاست .از سمیرم اصفهان وفریدونشهر اصفهان به اون سمت چون سرازیربوده میرفته نزدیک به 900میلیون لیتر اب به کارون میرود از اصفهان بعضیها خواب دیدند خیر باشد . بعدم طرح ملی هیچ به اب کورها ندارد . اینان یزیدان زمانند .اینم بگم که مالیات در اصفهان به اندازه 11 استان در کشور است .واهر نظر دیگه مثل صنعت هسته ای وووووووووووووووووو قلب ایران . همه جای ایران سرزمین من است .فقط وطن فرش نباشیم که میشویم عراق وسوریه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس